Skip to main content
ma – to 8.00 – 18.00, pe 9.00 – 16.00 | puh. 050 4702660

Faskiamanipulaatio

Toimiva menetelmä monen vaivan lievittämiseen

Faskiamanipulaatio on fysioterapeutti Luigi Steccon n. 40 vuotta sitten kehittämä menetelmä. Se perustuu faskian eli kehon kalvorakenteen toiminnan normalisointiin seuraamalla faskiapisteiden muodostamia linjoja. Faskiaa on joka puolella kehoamme.

Viime vuosien aikana on tieteellisesti selvitetty, että lihassoluista 30 % kiinnittyy faskiaan ja loput 70 % jänteen kautta luuhun. Tämä tarkoittaa, että kolmasosa lihaksen tuottamasta voimasta välittyy faskian kautta, mikä tekee siitä merkittävän rakenteen ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle. Samalla faskia yhdistää lihaksia, jänteitä, niveliä ja nivelsiteitä. Yhteyksien avulla voidaan puhua kehon liikeketjuista.

Faskiamanipulaatio tuo usein avun mm. kipuun, särkyyn, heijastekipuihin, liikerajoituksiin, voimattomuuteen, puutumiseen, turvotukseen ja asentotunnon palauttamiseen.

Hyödynnämme faskiamanipulaatiota lähes kaikkien asiakkaidemme kuntoutuksessa olipa taustalla sitten tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja tai neurologisen sairauden aiheuttamia liikerajoituksia. Hoitoa voidaan toteuttaa kaikenikäisille vauvasta vaariin. Fysioterapeuttimme Pinja Kumpulainen on erikoistunut lasten ja neurologista sairautta sairastavien henkilöiden faskiamanipulaatioon.

Mikä ihmeen faskia?

Faskia on tiivistä sidekudosrakennetta, joka ympäröi lihaksia, lihasryhmiä, verisuonia ja hermoja. Se on rakenteeltaan kolmikerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden. 

Kalvomaista faskiarakennetta on pinnallisesti ihon alla, minkä vuoksi iho liukuu lihasten päällä. Pinnallinen faskia on myös hyvin hermotettu: faskia on merkittävä rakenne esimerkiksi kosketuksen ja lämmön aistimisessa.

Syvä faskia ympäröi lihakset ja ulottuu lihasten sisälle. Se välittää aistimuksia muun muassa liikkeestä ja asennoista. Syvät faskiat ympäröivät myös sisäelimiä. Syvien faskioiden käsittely saattaa välillisesti helpottaa myös sisäelinoireita, jotka eivät johdu sairaudesta. Tällaisia vaivoja voivat olla mm. närästys, äänen käheys, palantunne kurkulla lantionpohjan häiriöt ja kiputilat. Hoito vaikuttaa vähentämällä jännitystä sisäelinten ympärillä olevissa sidekudoskalvoissa.

Miksi faskian toiminta häiriintyy?

Normaalitilanteessa faskiakerrokset liukuvat sujuvasti toisiinsa nähden. Liukumisen mahdollistaa lähinnä hyaluronihaposta koostunut neste, joka toimii faskiakerrosten välisenä voiteluaineena. Kerrosten välinen liukuminen saattaa kuitenkin häiriintyä nesteen tiivistyessä geelimäiseksi ja kalvokerrosten ”liimaantuessa” toisiinsa kiinni.

Faskian toimintahäiriöitä ja kudosnesteen muuttumista geelimäiseksi voivat aiheuttaa mm. murtumat, venähdykset, revähdykset, leikkaukset, arvet, tulehdukset, epäergonomiset työasennot sekä ylirasitus ja toistuvat liikkeet. Pitkään jatkuessaan lihaskalvojen alentunut liukuminen voi aiheuttaa lihasten, nivelten ja jänteiden toiminnan häiriöitä sekä kipua.

Mitä faskiakäsittelyssä tehdään?

Faskiakäsittelyjen tavoitteena on muuttaa kudoksen mekaanisia ominaisuuksia, kuten tiheyttä, jäykkyyttä ja viskositeettia, niin että sen on helpompi sopeutua kehon liikkeisiin.

Hoito alkaa aina alkukartoituksella, jossa otetaan huomioon kaikki asiakkaan elämän aikana tapahtuneet vammat, sairaudet ja leikkaukset. Lisäksi tarkastellaan esimerkiksi työasentoja. Nämä kaikki ovat saattaneet vaikuttaa kalvorakenteiden toimintaan. Hyvin vanhakin vamma tai arpi saattaa olla oleellinen hoidon toteutuksen kannalta. 

Alkuhaastettelun jälkeen hoitoa jatketaan liikkeiden tutkimisella, ja etsitään käsillä tunnustelemalla pisteitä, joissa kalvorakenteet eivät liu’u toistensa suhteen. Tutkimusten perusteella fysioterapeutti valitsee hoidossa käsiteltävät alueet. Osa faskiakäsittelyllä hoidettavista pisteistä voi olla kaukana varsinaisesta kipualueesta, mutta vaikuttavat siihen faskialinjojen kautta. Hyvin kivuliaan oirealueen käsittely ei myöskään ole järkevää, jolloin käsittelyä tehdään kauempana.

Faskiamanipulaatiossa fysioterapeutti tuottaa iholle tiettyyn kohtaan paineen hankaamalla kohtaa eri suuntiin. Hankausliikkeen vaikutuksesta kudosten väliin syntyy kitkaa, lämpöä ja hyaluronihappoa. Hyaluronihappo on kuin ”öljytippa”, joka palauttaa faskioiden välisen liukumisen normaaliksi.

Aktiivinen harjoittelu pitää faskiat joustavina

Kalvorakenteet tarvitsevat liikettä pysyäkseen joustavina ja liikkuvina. Faskiakäsittelyyn voidaan tarvittaessa yhdistää muita manuaalisia tekniikoita sekä aktiivisia harjoitteita. Aktiiviset harjoitteet tukevat hoitoa ja ennaltaehkäisevät vaivan uusiutumista. Parhaiten toimivat aktiiviset, laajoilla liikeradoilla pumppaavasti toistettavat liikkeet.

Hoitokertojen välissä tulee olla vähintään viikko, jotta pehmytkudos ehtii palautua.

Faskiamanipulaatiota toteuttavat fysioterapeuteistamme Elina, Essi, Pinja, Jasmiina ja Riikka.


Fysiopiste Axoni
Toimipiste

Maskuntie 226
MASKU

Puhelin & sposti
Aukioloajat
  • Ma – To

    8 .00 – 18.00

  • Pe

    9.00 – 16.00

  • La – Su

    Suljettu

Henkilökohtaiset yhteystiedot
Ajanvarauskalenteri
Sosiaalinen media
Tilaa uutiskirjeemme

© Fysiopiste Axoni