Skip to main content
asiakaspalvelu ark. 8.00 – 18.00 puh. 050 4702660

Nautitaan talvesta

Fysiopiste Axoni - talvimaisema

Vaikka kelit vaihtelevat, talvesta kannattaa silti nauttia myös ulkona liikkuen. Keväällä lisääntyvä valo tuo kummasti virtaa arkeen ja raitis ilma tekee hyvää keholle ja mielelle. Perheellisillä yhteinen liikunta säästä riippumatta auttaa kasvattamaan lapsia kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Helpoin tapa lähteä liikkeelle on pukea ulkovaatteet päälle ja suunnata ovesta ulos. Jo 15 minuutin ulkoilu auttaa irrottautumaan vaikka työn ääreltä. Lyhyeen ulkoiluun ei tarvita edes sen kummempia varusteita, mutta mitä pitemmälle suuntaat, sitä paremmin on hyvä varustautua. Kävely sopii mainiosti koko perheen liikunnaksi, mutta sopii hyvin myös kunnonkohotukseen, kun tiivistää tahtia. 

Lähde ladulle maltillisin mielin

Hiihto kuuluu monen suomalaisen talviaktiviteetteihin. Se onkin hyvää koko kehoa ja hengityselimistöä monipuolisesti kuormittavaa liikuntaa. Nautinnollisinta hiihto on, kun välineet ovat hyvässä kunnossa ja luisto ja pito kelin mukaisesti kohdallaan. Hiihdellessäkään matka ei aina ole itse tarkoitus, vaan edetä kannattaa varsinkin alkutalvesta maltillisella vauhdilla omaan tahtiin kehoa kuunnellen. Huomiota kannattaa kiinnittää myös lajitekniikkaan. Matkanteko sujuu mukavammin, kun perustekniikat sekä perinteisellä että luistelutyylillä ovat kohdallaan. Parhaiten harjoittelu sujuu ladulla, jolla korkeuserot eivät ole liian suuret ja syke pysyy tasaisempana.

Luistellessa kypärä päähän

Vauhtia kaipaaville luistelu on hyvä tasapainoa, voimaa ja kehonhallintaa kehittävä ja ylläpitävä liikuntamuoto. Meidän lähimaastoissamme luistelua pääsee harrastamaan jäädytetyillä luonnonjääkentillä tai Turussa tekojääradoilla sekä ulkona että jäähalleissa. Hyvinä jäätalvina luistelu onnistuu myös esimerkiksi Rivieralla tai Naantalissa meren jäällä. Luonnonjäillä toimivat parhaiten pitkäteräiset retkiluistimet, joilla jään epätasaisuudet eivät tunnu niin voimakkaasti kuin tavallisilla luistimilla. Luonnonjäillä on tärkeää muistaa myös jäänaskalit sekä muut turvallisuustekijät, eikä koskaan suunnata vieraille luistelureiteille. Luistelussa sopivan kokoiset ja nilkkaa tukevat luistimet ovat tärkein varuste, mutta kypärä on myös yhtä tärkeä, vaikka olisi kuinka kokenut luistelija.

Vauhtia rinteissä ja pallopeleissä

Vauhdikkaimmat liikkujat hyppäävät suksille tai laudalle ja viilettävät alas laskettelurinteitä. Sekä laskettelu että lumilautailu vaativat hyvää tasapainoa, kehonhallintaa ja lihasvoimaa keskivartalosta ja jaloista. Jos edellisestä laskukerrasta on ehtinyt vierähtää pitempi aika, kannattaa rinteeseen lähteä maltilla omat rajat tuntien.

Monien pallopelien pelaamien onnistuu hyvin myös talvella, kunhan huolehtii pelikentän turvallisuudesta. Lumisähly ja -jalkapallo toimivat lajeina vallan mainiosti, samoin frisbeegolfia voi kokeilla talvellakin, jos liikkeelle pääsee valoisaan aikaan. Kun haluaa jakaa iloa mahdollisimman laajalle, voi järjestää kaveri- tai ystäväpiirissä omat talviolympialaiset kulloisiinkin sääolosuhteisiin sovellettuine lajeineen.

Lasten kanssa kärsivällisyys palkitaan

Lasten kanssa voi ja kannattaa liikkua monipuolisesti myös talvella. Aikuinen saa hyvää liikuntaa mäenlaskusta, jos kiskoo lapsen pulkassa tai kelkassa mäen päälle ja parhaassa tapauksessa myös kotoa pulkkamäkeen. Myös lumiukkojen ja -linnojen kasaaminen porukalla on mitä mainiointa liikuntaa, jossa varsinkin liikkuvuus saa haasteita, kun kyykitään ja vääristellään lumipallojen kanssa.

Talvilajien opettaminen lapselle vaatii kärsivällisyyttä, mutta lopulta palkitsee runsain mitoin, kun perhe voi lähteä yhdessä liikkumaan. Samalla ehtii jutella ja viettää aikaa yhdessä lapsen kanssa. Kuten aikuisilla, myös lapsilla oikean kokoiset varusteet ovat tärkeät taidon oppimisen ja liikkumisen mielekkyyden kannalta. Aluksi uusien välineiden kokeilut saattavat olla vain muutaman minuutin mittaisia, mutta vähitellen rohkeuden kasvaessa myös taito karttuu ja liikkuminen sujuvoituu. Taidon opettamisessa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan myös paikallisten urheilu- ja liikuntaseurojen tarjoamaa apua.

Sään mukainen pukeutuminen lisää liikkumismukavuutta

Talviaikaan sään mukainen pukeutuminen on tärkeä juttu. Lihakset pysyvät rentoina ja liikkuminen on helpompaa, kun vaatteita on riittävästi, kengät ovat mukavat ja vaatetus on riittävän väljä. Kovilla pakkasilla on erityisen tärkeää huolehtia pään, sormien ja varpaiden pysymisestä lämpimänä. Kasvojen eteen kannattaa silloin myös laittaa esimerkiksi tuubi- tai kaulahuivi, jotta kylmä viima ei puhalla suoraan keuhkoihin. Liukkaalla kelillä nastakengät tai kengänpohjiin kiinnitettävät irtonastat auttavat pysymään pystyssä ja ehkäisemään kaatumisista johtuvia vammoja. Jos ulkoilet lasten kanssa, huolehdi erityisesti siitä, että jalat pysyvät lämpiminä. Tuulta ja vettä pitävän kuorikerroksen alla kosteuden iholta siirtävä kerrasto sekä kelin mukaiset välikerrokset ovat talviliikkujan parhaat kaverit.


Fysiopiste Axoni
Toimipisteet

Maskuntie 226
MASKU

Nummentie 2 A LH2
NOUSIAINEN

Puhelin & sposti
Aukioloajat
  • Ma – Pe

    8 .oo – 16.00

  • La – Su

    Suljettu

Henkilökohtaiset yhteystiedot
Ajanvarauskalenteri
Sosiaalinen media
Tilaa uutiskirjeemme
© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Fysiopiste Axoni